İllüstrasyon nedir? En İyi İllüstrasyon Örnekleri



 

İllüstrasyon, Fransızcadan dilimize girmiş olan ve gözle görülen şeylerin abartılı olarak ve hayat gücüyle resmedilmesi anlamına gelmektedir. İllüstrasyon nedir? Şeklinde çok fazla soru sorulmaktadır. Öncelikle tarihte ilk olarak illüstrasyon örneklerinin yüzlerce yıl önce mağaralarda yapılmış olan çizimler olarak başladığını belirtebiliriz. 

O günden bu zamana kadar ise bu sanatın devamlı olarak kendini geliştirdiği ve yoluna devam ettiği biliniyor. Daha öncelerde ise çok anı ve resmetme sanatının yolu olarak kullanım sağlanan illüstrasyon, bugünde de daha çok hayali olarak ve afili mesajlar ile sanata dönüştürülmüştür. Fotoğraf, doğada olan bir manzara ya da doğru açılarda olan şekli ile yapılan sanattır. Doğa sınırları olarak uçsuz bucaksız bir hayal dünyasından ne yapılacağı tam olarak bilinmiyor. Sanatçıların bu nedenle, her sene çıkarmış oldukları inanılmaz olan eserler, sanat severleri şaşırtmaya devam ediyor. 

En İyi İllüstrasyon Örnekleri

İllüstrasyon olarak bilinen sanatta, bu dünyada asla uzun süreli sabit kalınamamaktadır. Grafik tasarım anlamında bu tasarımlara yön veren ve yeni trendler ile birlikte şekillenen tasarımcı dünyası oldukça fazladır. Bununla birlikte en iyi illüstrasyon örnekleri bir hayli çoktur.
Trendler olarak değişken ve tasarımcıların yetenekli olduğu dünyada en iyi şekilde tasarım örnekleri sunulmaktadır. Örnek olarak, bidolu baskı sponsorluğunda GMK tarafından düzenlenmiş olan sergide en başarılı olarak seçilen illüstrasyonlar şu şekildedir; 1 sinop 20 çocuk, zorbalık, yaratıcılık bulaşıcıdır, hello from adana ve İzmir letterpress kart gibi birçok örnek sayılabilir. Bu örnekler en iyiler arasında gösterilen çeşitlerdir. 

İllüstrasyon Nasıl Yapılır?

Bu sanatta çalışmalar, ortaya çıkartılacak olan çalışma konseptleri ile birlikte kurgulanarak yapılmaya başlar. Ortaya çıkarılacak olan grafikler ise her nerede kullanım sağlanacak ise doğada kolay kolay benzerliği görülmeyen ve deneysel anlamda kurgusu sağlanmayacak kompozisyonlara sahip olma zorunluluğu olmalıdır. İllüstrasyon nasıl yapılır? Dendiğinde cevap olarak ilk giriş bu şekilde başlamalıdır. 
Daha sonra ise standart resimler ve aynı zamanda dijital anlamda çalışmaların farklı olarak özellikleri kompozisyon şeklinde yapılabilir. Bu durum insanlara daha da etkileyici gelebilmektedir.  Kompozisyon işlemleri hazırlandıktan sonra ise sanatçının hangi yöntemi ya da yöntemleri kullanım sağlamak istediği illüstrasyon çalışmasının ortaya getireceğine karar vermesi gerekir. Bazı grafikler ise bilgisayar klavyelerinde ve fare kullanımı sağlanarak yapılır. 

İllüstrasyon Programı

Bu sanat, dijital anlamda çalışmaların ortaya getirilmesi ile bazı donanımsal araçlar ile ve yazılımlarla yapılması ve yardım alınması gerekmektedir. İllüstrasyon programı olarak, sanatçıların yaygın bir şekilde stylus ve aynı zamanda diğer çizim aracı kullanımı sağlayabilmesi ve tablet modelleri şeklinde yönelimler sağlanır. 
Bilgisayar ortamında ise bu sanatın sanatçıların, fazla donanım şansı sunmasından kaynaklı olarak PC yerine Mac’lerin önde olduğunu belirtebiliriz. Bu durumlar ise işin donanımlık tarafıdır. İllüstrasyonları meydana getirebilmek adına kullanım sağlanacak programlar ise şunlardır;  Adobe Photoshop, Adobe İllüstrator, The GIMP Inkscape gibi programlar kullanılmaktadır. 

İllüstrasyon Sanatı Doğuşu

İllüstrasyon olarak bilinen sanat,  öncelikle mağara döneminde başlamıştır. Daha sonra ise Nazilerin haberleşebilmek adına geliştirdikleri doğada bulunan nesneler ile yorumlu şekilde resmedilmesi ile başlayan sanattır. İllüstrasyon sanatı doğuşu, adını 13. Yüzyılda alan bir sanattır. Pırıltı, görünüm, gösterge, aydınlatma olarak anlamları vardır. 
1439 yılı itibari ile ise ağaç kalıplarına ilk olarak illüstrasyon örnekleri basılmıştır. 19. Yüzyıla gelindiğinde ise ağaç oymaları kâğıtla birleştirilip daha sonra ise günümüzde çizimlerin temeli atılmıştır. Daumier, 19. Yüzyılda ilk elli yılını yaşamış en önemli sanatçılardan olan illüstratörlerindendir. Taş baskı, tahta kalıplar gibi teknikleri kullanmıştır. 
 
NOT: Google'in Türkler İçin Tasarlanan Doodleları blog yazımızada göz atabilirsiniz.

Bu Blog Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Tasarımlarda Kullanılan Fontların Gücü

Tasarımda Kullanılmakta olan fontların gücü; Öncelikle, tasarım işlemlerinde fontun gücü... Devamını Oku >

BROŞÜR NEDİR? NASIL TASARLANMALIDIR?

  Broşür; firma, ürün ya da hizmetlerin tanıtımı amacı ile basılan ve en çok kullanıla... Devamını Oku >

Dergi Çıkarmak İçin Nasıl Bir Organizasyon Yapılır?

Dergi Çıkarmak İçin Nasıl Bir Organizasyon Yapılır?   Dergi çıkarmak edebiyat ö... Devamını Oku >

Katalog Tasarımı Nasıl Yapılmalıdır?

KATALOG TASARIMI NASIL YAPILMALIDIR? Katalog, kurumsal bir firmanın ya da markanın reklam ve pazarlama amaç... Devamını Oku >

Üye Kaydı
Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Lütfen daha önceden kayıt olunmamış bir e-posta giriniz.

Üye Giriş
Bilgiler Yanlış.



veya


veya şifrenizi mi unuttunuz?

Şifremi Unuttum

Şifre Yenileme Talebi

Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp