Grafik tasarım ve baskı öncesi hazırlık nelerdir?



Grafik tasarım ve baskı öncesi hazırlık nelerdir?

 

Matbaa öncesi grafik tasarım görselliği arttırmak ve ürünün, hizmetin çok daha iyi mesajını vermek için uygulanır. Grafik tasarım yapan kişi, baskı öncesi desenler, fotoğraflar ve metinleri gözümüzün daha iyi algılaması için yerleşim yapar. Profesyonel basım öncesi grafik tasarım yapmak işin kalitesini %100 arttırır. İşte tam da bu nedenle profesyonel çalışan tüm matbaalarda grafik tasarım ekibi bulunmaktadır. Grafik tasarımın gücü o kadar etkilidir ki, kartvizitlerden, broşürlere kadar hemen hemen her baskılı evrakta kullanılır. Grafik tasarımda kullanılan bilgisayarlar özel programlar ile çalışır. Grafik programları, renkleri, sayfa düzenini, sayfada oluşturulması gereken mesajı içeren kompozisyonu ayarlar. Tabiî ki, programı kullanan grafikerin aldığı profesyonel eğitim de tasarımda önemli yer tutmaktadır.

 

Grafik tasarım yapıldıktan sonra müşteriye baskı öncesi yapılan tasarımlar gösterilir. Burada hazırlanan prova tasarımlar gerçeğine bire bir yakındır. Böylece baskı sonrası hazırlattığınız metaryalin nasıl görüneceği konusunda bilgi sahibi olursunuz. Gerekirse, beğenmediğiniz noktaları değiştirebilirsiniz. Siz son değişikliklere onay vermedikçe basılacak olan iş matbaa baskısına girmez.

 

Baskı onayı alındıktan sonra, işin kalıbı çıkarılır. CTP ismi verilen kalıp çıkarma işlemi ile matbaada baskı hazırlıklarının ilk aşaması yapılmış olur. Grafik tasarım aynı zamanda görsel malzemeleri toplamaktır. Grafik tasarım görselleri, dia, opak, kolaj ve ilüstrasyonlardır. Dialar müşterinin baskı öncesi çektirdiği orijinal resimlerdir. Genelde matbaada, kaliteli basım için 300 dpi olması istenilir. Diaları müşteri isterse orijinal olarak çektirebilir veya çalıştığı matbaadan bu konuda yardım isteyebilir. Burada kaliteli basım için ışık alan ve net dialar kullanılmalıdır. Pek çok matbaa ise baskıda opak kullanmaktadır. Opaklar, diaların fotoğraflarıdır. Burada önemli olan şey müşterinin tercihidir. Eğer, opak kullanmayı tercih ederse baskı opak görüntü ile yapılır. grafikerin kendi aklından çizdiği tasarımlara ilüstrasyon, çeşitli örselerli bir sayfada düzenlemesine kolaj denilmektedir. İşte, baskı öncesi tüm bu hazırlıkları grafik tasarım bir araya getirerek tasarım haline getirir.

 

Grafik tasarım tüm yukarıda olan hazırlıkların bilgisayarda düzenlemesini yaptıktan sonra, sayfa düzenlemelerini, sayfa üstünde ki kesim paylarını, çok sayfa baskıya girecekse örneğin basılacak metaryal bir katalog basımı ise, formalama yapar. Formalama, basılacak olan sayfaların üst üste katlanarak getirilmesi işlemidir. Son olarak tram ayarları yani gölgeleme, kağıt seçimleri ve kalıplar hazırlanarak baskıya geçilir. İşte, grafik tasarım baskı öncesi gerekli tüm işleri organize eden yerdir. Bu nedenle de, matbaalar için en önemli noktadır.

NOT: Antetli Kağıt Nedir? Antetli Kağıt Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler? blog yazımızada göz atabilirsiniz.

Bu Blog Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Tasarımlarda İddialı Bir Akım ; Realizm

Tasarımlarda İddialı Bir Akım ; Realizm Tasarım işlemleri birçok durum için geçerlidir. &Cce... Devamını Oku >

Tasarımlarda Son Yılların Yükselen Trendi; Minimalist Tasarımlar

Tasarımlarda Son Yılların Yükselen Trendi; Minimalist Tasarımlar Tasarımlar, hayatımızın her noktasında karş... Devamını Oku >

Sıfırdan Okul Dergisi Nasıl Hazırlanır

OKUL DERGİSİ NASIL HAZIRLANIR?   Okullarda, özellikle ilköğretim veya lise döneminde k&uu... Devamını Oku >

Dergi Nedir ? Dergi Tasarımı Nasıl Hazırlanır ? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dergiler, günümüzde hemen hemen herkesin kullandığı yazılı ve basılı olan; reklam, tanıtım ve pazarlam... Devamını Oku >

Üye Kaydı
Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Lütfen daha önceden kayıt olunmamış bir e-posta giriniz.

Üye Giriş
Bilgiler Yanlış.



veya


veya şifrenizi mi unuttunuz?

Şifremi Unuttum

Şifre Yenileme Talebi

Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp