Matbaa Baskılarında Sık Kullanılan Baskı Yöntemleri



Matbaada Sık Kullanılan Baskı Yöntemleri 

Renk ve baskı kalitesine göre matbaa alanında kullanılan birçok farklı baskı tekniği bulunmaktadır. Bazılarının maliyeti ve kalitesi düşük iken, bazıları nispeten daha pahalı ve çok daha nitelikli basımlar için elverişlidir. Özel ve büyük cihazlarla yapılan bu baskılar hem kişisel hem de kurumsal taleplerin büyük oranda karşılanması için kullanılmaktadır. 

Matbaa Alanında Sık Kullanılan Baskı Yöntemleri 

1- Dijital Baskı: Özellikle endüstriyel alanda en sık tercih edilen matbaa baskı yöntemleri arasında ilk seçeneği dijital baskı oluşturuyor. Kullanılma alanında sunduğu çeşitlilik de müşteri memnuniyetini tam anlamıyla sağlamaktadır. Renklerin çok daha canlı ve nitelikli basılmasını ortaya çıkaran özel cihazlarla baskı yapılır. Dijital baskı, en çok reklamlarda ve tabela sektöründe kullanılıyor. Bunun yanı sıra eğitim ve sağlık alanı için özel olarak hazırlanan panolarda da bu baskı yöntemi tercih edilmektedir. 

2- Ofset Baskı: En az dijital baskı kadar popüler olan bir diğer seçenek ofset baskı adıyla biliniyor. Yağ bazlı mürekkep ve kireçtaşı gibi malzemelerin kullanıldığı bu baskı türü hem düşük maliyetli hem de hızlı olmasıyla biliniyor. Yayın evlerinin yayımladığı kitaplarda yüzde doksan oranında ofset baskı kullanılır. Aynı zamanda dergicilik ve gazete sektöründe de en çok tercih edilen baskı türüdür. Kalıp türleri kendi içerisinde ikiye ayrılır. El yapımı olan kalıplardan ziyade fabrikasyon kalıplar ihtiyaca yönelik üretim kapsamında daha çok tercih edilir. 

3- Serigrafi Baskı: Diğer baskı türleri ile karşılaştırıldığında çok daha kalın mürekkeplerin kullanıldığı serigrafi baskı piyasa içerisinde elek baskı adıyla da biliniyor. Özellikle renklerin çok daha çıktığı bu baskı türü en çok reklam sektöründe tercih edilmektedir. 

Matbaa Baskı Tekniklerinde Diğer Seçenekler 

1- Tampon Baskı: Oyuncak sektöründe sıklıkla kullanılan tampon baskı kaliteli çözücüler ile birlikte uygulamaktadır. Genellikle toplar üzerine yapılır. Birçok farklı baskı klişesi müşterilerin talepleri doğrultusunda kullanılır. Çelik ve seramik klişeler bu baskı tekniğinde en çok tercih edilen seçeneklerdir. 

2- Tifdruk Baskı: Tifdruk baskı teknikleri arasında tercih edilen bir diğer yöntemdir. Kullanım alanı sınırlı olsa da lazer ve silindir kalıplar ile uygulandığı için birlikte kaliteli bir baskı çeşidi olarak biliniyor. 

ofset-baski

Ofset Basımın Sağladığı Faydalar Ve Avantajlar 


 

Yağ bazlı baskı mürekkeplerinin kullanıldığı ofset basım hem kaliteli hem de hızlı bir tekniğe sahiptir. Günümüzde hem Türkiye'de hem de diğer ülkelerde en çok tercih ve talep edilen basım türlerinin başında gelmektedir. 

Ofset Basım Nedir? 

Söz konusu basım hizmetleri sadece kağıtlarda işlem görmez. Bununla birlikte belli bir gramaj ağırlığına kadar ince kartonlarda ve kağıt benzeri ürünlerde de baskı yapılabilir. İçeriğinde yağ bazlı mürekkep ve kireçtaşı gibi malzemeler kullanılmıştır. Henüz yeni bir baskı tekniği olmasına rağmen hızla yayılmış ve çokça talep edilmeye başlanmıştır. 

Ofset basımda iki tür kalıp kullanılır. Elle hazırlanan kalıplarda kişilerin ve firmaların isteği üzerine boyut farkı olabilir. Tamamen fabrikasyon kalıpların hazırlandığı ve zaman kazandıran hazır kalıplar da bir diğer seçeneği oluşturuyor. Fabrikasyon kalıplar çok daha kaliteli sonuçlar elde etmek daha sık tercih edilir. 

Bu baskı tekniği 1900'lü yılların başında Amerika'da bulunmuş ve günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Teknoloji desteği ile birlikte imal edilen cihazlar ile birlikte çalışma prensipleri son derece pratiktir. 

Ofset Basımın Sağladığı Faydalar 

1- Birçok farklı sektörde uygulanabilir olması: Uygulama alanları bakımından ofset basımın faydaları çeşitlilik arz ediyor. En çok tercih edilen sektörlerin başında basım - yayın ve reklamcılık gelmektedir. Son derece kaliteli ve renkli üretimler için ideal kabul edildiği için dergicilik alanında da sıklıkla tercih edilmektedir. 

2- Geniş hacimli olması: Sadece dar kalıplı üretimlerde değil geniş hacimli ölçülerde de kullanılabilir. Örneğin bazı baskı teknikleri en yüksek kaliteyi A4 ölçülerinde sağlarken ofset basımda böyle bir sınırlama söz konusu değildir. 

3- Farklı baskı tekniklerine açık olması: Üç boyutlu basımlar için de ofset basım tercih ediliyor. Örneğin baskısı yapılacak kağıtta kabartma gibi ekstra uygulamalara açıktır. Bazı sektörlerde tercih edilen damgalama da bu baskı tekniklerinde  rahatlıkla yapılabilir. 

Ofset Basımın Sunduğu Avantajlar 

1-Çoklu renk seçeneği: Diğer baskı tekniklerinin aksine çoklu renk seçenekleri tek seferde basılabilir. Hem enerji hem de zaman açısından tasarruf sağlaması ofset basım avantajları arasında gösteriliyor. 

2- Kısa süre - düşük maliyet: Bu baskı çeşidinde üst düzey cihazlar kullanıldığı için kısa sürede düşük maliyetli baskılar yapmak mümkündür. 

Bu Blog Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Tasarımlarda İddialı Bir Akım ; Realizm

Tasarımlarda İddialı Bir Akım ; Realizm Tasarım işlemleri birçok durum için geçerlidir. &Cce... Devamını Oku >

Karton Çanta Nedir, Karton Çanta Fiyatları ve Karton Çanta Tasarımı Nasıl Yapılm...

Karton Çanta Fiyatları? 8 x 25 x 35 cm 1000 adet 1600 TL + KDV 8 x 25 35 cm 2000 adet 2... Devamını Oku >

Küp bloknot Nedir ?

KÜP BLOKNOT NEDİR? Küp bloknot nedir, firmaların genel anlamda tanıtım yapabilmek adına üstlendikl... Devamını Oku >

TUTKALLI BLOKNOT BASKI HAZIRLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Tutkallı bloknot baskı Tutkallı olarak bloknot hazırlık işlemi yapılırken dikkat edilecek olan birçok duru... Devamını Oku >

Üye Kaydı
Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Lütfen daha önceden kayıt olunmamış bir e-posta giriniz.

Üye Giriş
Bilgiler Yanlış.



veya


veya şifrenizi mi unuttunuz?

Şifremi Unuttum

Şifre Yenileme Talebi

Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp