Takvim Nedir? Takvim Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?



Takvim Nedir ? Gemici Takvim, Piramit Takvim, Masa Takvim Tasarımlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Takvim, çoğu kişinin bilmiş olduğu tarihleri gösterilen aparatlar olarak ifade edilmektedir. Öncelikle sözlükteki anlamına bakılacak olursak, takvimlerin anlamı zamanlı olarak yıllar ve aylara aynı zamanda haftalara ve günlere ayrılarak kullanılan eşyalardır. Diğer bir ifade ile ise, bir yılda bulunan ayların ve haftaların günlerine göre sayılı bir şekilde gösterilen duvara asılabilen çizelgeler olarak ifade edilebilir.
Günümüzde çok fazla kullanılan ve basit olarak görünen bir icat olsa da çok fazla ihtiyaç duyulan bir gereçtir. 
Örnek olarak ise planlarınızı fiziksel olarak döngülere göre ve ekim aynı zamanda hasat zamanlarını da, farklı bir konu olan eğitim ya da öğretim hayatındaki gidişatları da kontrol edebilmek mümkündür. Buna benzer birçok durumun kontrol edilebilmesi ve hayatın planlanabilmesi açısından önemli ürünlerdir. Hayatımızda büyük önemi olduğu için çok fazla kullanım sağlanan ve vazgeçilemez ürünlerdir diyebiliriz.
masa-takvimi

 

Takvim Tasarımlarında Geçmişin Önemi

 

Takvimler, süre göstergesi olarak ay ve güneş döngülerini ve aynı zamanda ise astrolojik olarak olayların çevrimi olarak eşitlenen hasat zamanlarını da takip edebileceğiniz eşyalardır. Takvimler aynı zamanda suların yükselmesi ya da çekilmesi gibi doğal durumları da kontrol etmeye yaramaktadır. Çoğu toplum ve uygarlık ise özel ihtiyaçlar ile birlikte uygun modelli olarak takvimler geliştirmişlerdir. Buna örnek verecek olursak, 12 hayvanlı olan Türk takvimi ve aynı zamanda hicri takvim, rumi ve celali takvimlerdir. Buna miladi takvimi de ekleyebiliriz. 
Bu durum ise zaman ihtiyacının önemini ifade etmektedir. Zaman ihtiyaçları ise ülkelere din ve dinin etkisi olarak medeniyetlerin uyum sağlaması ve denge kurabilmesini ifade eder. Takvimler birçok duruma göre değişim göstermek durumunda kalmıştır. 
Dünyada ise en fazla miladi ve hicri takvim kullanımı sağlanmaktadır. Hicri takvim, müslümanların takvim ve İslami anlamda takvim olarak 1 yılı 354 veya 355 gün olarak aynı zamanda ise 12 kameri ay ile oluşturan ve Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret etmesiyle birlikte başlangıç şeklinde kabul edilmektedir. aynı zamanda ise Dünya çevresinde ise dolanımını esas bir şekilde belirleyen takvim sistemi olarak ifade edilebilir. 

 

Takvim Tasarımında Dikkat Edilecekler

 

Takvimler çoğu zaman farklı tasarımlar ile karşımıza çıkmaktadır. Tasarım işlemleri sağlanırken birçok durum göz önüne alınmalıdır. Öncelikle firma olarak hangi firma için basılacaksa o firmanın bilgileri doğrultusunda tasarım sağlanmalıdır. Takvim tasarımları ve kullanım sağlanacak olan amaçlar oldukça önemlidir. Bu durumlara göre yapılmalıdır. Günümüzde ise çoğu amaçla takvim kullanımı sağlanmaktadır. Öncelikle aşı takvimleri, okul takvimleri, dini günler için oluşturulan takvimler, milli amaçla yapılan takvimler gibi birçok takvim türü bulunmaktadır. Yani özel günleri hatırlatma amacıyla da takvimler büyük bir rol oynamaktadır. Takvimler, farklı farklı sıralanabilmektedir. Temel alınan bazı hususlara göre de çeşitliliği olmaktadır. 

 

PİRAMİT TAKVİM NASIL TASARLANMALIDIR?

 

Piramit takvimler masa üstlerinde genellikle kullanılan ve üzerine not almasıda rahat olduğu için tercih edilen bir takvim türüdür. İsteğe bağlı olarak tasarlanmaktadır. Genellikle tek kartondan ve 7 ya da 12 yapraktan oluşacak şekilde üretilmektedir. Yaprakları rahatça çevirebilmeniz için üstten spiral uygulması bulunur. Her iyi yönüne de baskı yapılır. Bu nedenle hem küçük hemde rahat kullanımı sayesinde masa üzerinde kullanılan pratik bir takvim çeşididir.
Firmalara özel tasarım ve ölçülerde yapılan piramit takvim çeşitleri bulunmaktadır.
piramit-takvim-baskili
Karton piramit takvim, standart piramit takvim ve sert piramit takvimlerdir. Bu çeşitlerden firmalar dilediğini tercih edebilirler. Karton pramit takvim, diğerlerine göre daha ekonomiktir. Yaprak ve spiral uygulaması bulunmamaktadır. Tek bristol kartondan her iki tarafı baskılı olarak üretilmektedir.  Ürün özelliği, kağıttır. Parlak selefonlu Amerikan Bristol kullanılmaktadır. Ebatı ise 11 x 17 cm'dir.
Standart piramit takvim, kuşe kağıttan yapılmaktadır. 12 yaprak olarak tasarlanmaktadır. spiralli olarak üretilmektedir ve yaprak ebatı 14 x 21 cm'dir.
Sert piramit takvim, Kuşe kağıttan yapılmaktadır. Tek renk larak mukavva sıvamadır. Spiralli olarak tasarlanmaktadır. Yaprak ebatları 11 x 20 cm ya da 14 x 21 cm olarak yapılmaktadır. 
Standart komsept takvimlerinden oluşan piramit takvimlerde genellikle alt bölümlerine firma logosu eklenir. Bunun haricinde iletişim bilgileri baskıları yapılır. İsteğe göre ne kadar basılmak isteniyorsa bakıları yapılır. Kısaca tamamen firmaların ve kişilerin isteğine göre özel tasarım istenildiğinde yapılabiliyor. 

 

PİRAMİT  TAKVİM BASIMI NASIL YAPILMAKTADIR?

 

Birçok firma tarafından piramit takvimi basımı ve tasarımı yapılmaktadır. İsteğe göre aylık ya da üç aylık olarak tasarlanabilmektedir. Kaç ay olmasını isterseniz ona göre özel olarak baskısı yapılmaktadır. Takvim ebatları isteğinize göre yapılmaktadır. Kalitesine de siz karar verebiliyorsunuz.
Düşük mütceli isterseniz kullanılan mağzemelerde ona göre seçiliyor. Kaliteli bir piramit takvim istersenizde biraz maliyetli olabilir. Sadece firmalar içi değil farklı amaçlarlada piramit takvim tasarlanabiliyor. Sevgiliye özel ya da sizin için değerli olan birine özel günleri belirten piramit takvimlerde yapılabiliyor. Belirttiğimiz gibi piramit takvimler özel isteğe bağlı olarak tasarlanıp, basılabilmektedir.  Kısa süre içerisinde de basımı yapılarak teslim edilmektedir. 
ucgen-takvim

 

PİRAMİT TAKVİM NERELERDE KULLANILIR?

 

Piramit takvimler masa üstünde kullanılan pratik bir takvim çeşididir. Genelliklede üçgen takvim olarakta adlanırılır. İş yerlerinde özellikle üzerine not alma şansınızda bulunduğu için genellikle ofis ortamlarının vazgeçilmez bir parçasıdır. 
Özel tasarlanbildiği için hediye amaçlı özel günleri ifade eden tasarımlar yapılabilmektedir. Bu nedenle hediye amaçlı verilenlerde kişilerin özel masalarının üzerinde yer almaktadır.  Hediye amaçlı anlamlı bir baskı yapıldığı zaman aksesuar olarakta masa üzerinde kullanılabilir. 
Masa üzeri çalışanların özellikle olmazsa olmazlarındandır. Firmalarda kendi logosu altında üretimini yaptırarak iş yerlerinde masa üzerine dağıtmaktadırlar. Pratik bir takvim olması kullanışlı olmasınıda sağlamaktadır.

 

GEMİCİ TAKVİMİ NEDİR? NELERE DİKKAT EDİLMELİ 

 

Bu takvim türü kullanım sağlanacak olan amaçlara göre çeşitlenebilmektedir. Öncelikle en yaygın bir şekilde gemici takvimi olarak adlandırılan takvim türleri kullanılmaktadır. Bu takvim, önceki ayda bulunan ay ve sonrasında ayları göstermek üzere tasarımı sağlanan takvim türleridir. Bulunmuş olan ay ortada bulunur ve önceki ay üstte sonraki ay ise altta bulunan bir takvimdir.
Denizcilik şirketleri olarak kullanım sağlanan bir takvim olsa da iş hayatında da sık bir şekilde kullanımı sağlanan bir takvim diyebiliriz. Üretim, ihracat, ithalat yapan firmaların ve bu firmaların muhasebe, finans birimleri gemici takvimini sık bir şekilde kullanmaktadır. Bu takvimlerin tasarımında dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Takvim, kurumlar ya da kişiler olarak olabilmektedir. 
Hedef kitle olarak ulaştırılabilmesi adına etkin bir şekilde rol oynayan reklam araçları olarak da ifade edilmektedir. Bu nedenle yapılan takvimlerin tasarımları kurumlara ya da kişilere uygun olmalıdır. Gemici Takvimler Promosyon aracı olarak da kullanımları sağlanabilmektedir. Tasarım esnasında takvimin oluşturacak olan elemanlara da dikkat edilmesi gerekmektedir.
gemici-takvim-fiyatlari

 

Gemici Takvimi Basım Fiyatları

 

Bu takvimler oldukça geniş bir çeşide ayrılabilmektedir. Bu durumda fiyatlarda değişkenlik oluşturabilmektedir. Gemici takvimi fiyatları olarak bu fiyat aralıklarını renkli baskı ve tasarımlar etkilemektedir. Örneğin, 200 adetlik renkli baskı bir takvimin fiyatı piyasada 710 TL olmaktadır. Aynı şekilde 500 adetlik renkli basım bir takvimin fiyatı 1450 TL olarak yapılmaktadır. Adet oranı 1000 olarak yapılan bir renkli basım takvimin fiyatı ise 2725 olmaktadır. 
Tabi ki bu durumları değiştiren birçok etken bulunmaktadır. Bu nedenle sizlerin seçimleri de fiyat aralıklarını etkileyebilmektedir. Bu takvimlerin basım işlemleri yapılırken, farklı dekorasyon ve tasarımlarla basım işlemleri yapılmaktadır. Kurumlara uygun basım işlemleri de bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ekstra olarak istenen işçilikler ise fiyatlara eklenmektedir.
gemici-takvimler

 

Gemici Takvimi Boyutları

 

Gemici takvimleri farklı ebatlarda satışa sunulabilen ürünler olarak ifade edilebilir. Öncelikle, tek gemici ve tek spiralli olarak satışa sunulan takvimler bulunmaktadır.  Bunun yanı sıra küçük boy olarak tek spiralli, üç spiralli, olarak satışa sunulan takvim boyutları vardır. Yaprakların,  27. 5* 40. 5 cm ölçü ile 12 yaprak 80 gr ve 1 hamur şeklinde oranlar belirlenmektedir. Fiyatlar genellikle spirallere dahil olmaktadır.  Küçük boyutun yanı sıra orta boy, büyük boy olarak da takvim boyutlarını bulabilirsiniz. Boyutlara göre de fiyatlar değişkenlik göstermektedir.
 

MASA TAKVİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR

Takvimler her ne kadar bize zamanı yıllara, aylara, haftalara ve günlere bölse de artık günümüzde şirketlerin bir nevi kedini pazar alanlarına tanıttıkları bir reklam aracı haline gelmiş bulunmaktadırlar.
Diğer tanıtım ürünlerinde de olduğu gibi artık takvimlerde sadece zamanı doğru kullanmamıza yarayan bir araç halinden çok fazla anlamlar içermektedir şirketler için. Zira kendilerini birçok üründe olduğu gibi takvimler sayesinde de tanıtmanın yollarını bulmuşlardır. Bunun içinde takvimler arasında en uygun olanı sürekli göz önünde bulunan masa takvimleridir. Peki, masa takvimleri kendi amaçlarının dışında böyle bir amaca da hizmet ettikleri için tasarımı yapılırken sizce nelere dikkat edilmesi gerekir dersiniz.

Masa Takvimi Hazırlanırken Özen Gösterilmesi Gereken Hususlar

Diğer bütün tasarımlarda bahsettiğimiz gibi masa takviminde de aşağı yukarı aynı hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Bunlar şöyle sıralanabilir. Öncelikle tasarımını yaptığımız takvimde kendi şirketimize veya kurumumuza ait bilgileri takvime uygun bir şekilde dizayn etmek gerekir. Bu tasarımlar göz yormayan ama bir o kadar da hoş gelmeli ki akılda kalıcı olsunlar. Şirketimizi bu masa takvimlerinde tanıtırken takvimler kendi işlevini de rahatlıkla yapabilmelidir. Şöyle ki kabaca yapılmış bir tasarımın için de kaybolmamalıdır takvim.
Zira ne kadar hoş bir tasarım olsa da anlaşılır bir takvim değil ise çok fazla kullanışlı olmaz ve sürekli bakılmaz. Bu yüzden takvimin ne amaçla kullanıldığı es geçilmemelidir. Zira bu takvimler 12 ay boyunca şirketimizin tanıtımında önemli bir rol oynayacaktır. 
Misal ilahiyat fakültesindeki öğrencilere eşarp şirketimizin bir tanıtımını yapmak istiyorsak tasarımını yaptığımız bu takvimde, dini günleri önemle vurgulayarak anlaşılır ve sürekli bakılacak türden bir tasarım olmalıdır. Takvime her bakıldığında şirketimizin adı ve bilgileri hafızalarda yer etsin diye.
Veya sağlık ocaklarına hastanelerin yeni doğan ünitelerine aşı takvimi hazırlanırken, bebeklere ait bir ürünü satan bir firmayı tanıtırken, aşı takvimini amacına uygun düzenli bir şekilde tasarlanmalıdır. Firma o takvimi bulunduran kişilerin aklında aşılar tamamlanıncaya kadar yer edip reklamını yapacaktır.
Burada önemli olan hangi firmayı kime, nerede ve nasıl tanıtmak istediğimizdir. Bunlar birbirleriyle doğru orantılı olursa istediğimi amaca ulaşmış oluruz. 

Masa Takvimi Tasarımında Görsel Teknik

Masa takvimi oluşturulurken sadece amaca hizmet edip, tanıtım yapmak yeterli olmaz. Bunun yanında görsellik, renk uyumu, sayıların düzeni ve günlerin anlaşılır olması gerekir. Bir iş yerinde kullanılan masa takvimi ile ergen bir liselinin çalışma masasında kullandığı takvim renk ve uyum açısından birbirlerinden farklıdırlar. Buradan şunu anlamalıyız ki masa takvimleri basit bir kullanım amacı olarak ta görülse tanıtımı yapmak isteyen şirket kime, ne şekilde ve nasıl vereceğini iyi hesaplamalıdır. Zira bu masa takvimleri kişilere hitap etmezse 12 ay boyunca masada durmak yerine insanların 2 saniye bakıp sonrada çöpe atıkları bir kağıt parçası halini alır. 

Bu Blog Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Dergi Nedir ? Dergi Tasarımı Nasıl Hazırlanır ? Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dergiler, günümüzde hemen hemen herkesin kullandığı yazılı ve basılı olan; reklam, tanıtım ve pazarlam... Devamını Oku >

35x50 cm Afiş Tasarımı Yapılırken İstenenler

35x50 cm Afiş Baskı Afiş  baskı ürünleri olarak hizmetlerimizin tanıtımında ya da yeniliklerin hız... Devamını Oku >

İllüstrasyon nedir? En İyi İllüstrasyon Örnekleri

  İllüstrasyon, Fransızcadan dilimize girmiş olan ve gözle görülen şeylerin abartılı ola... Devamını Oku >

Dergi Çıkarmak İçin Nasıl Bir Organizasyon Yapılır?

Dergi Çıkarmak İçin Nasıl Bir Organizasyon Yapılır?   Dergi çıkarmak edebiyat ö... Devamını Oku >

Üye Kaydı
Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Lütfen daha önceden kayıt olunmamış bir e-posta giriniz.

Üye Giriş
Bilgiler Yanlış.



veya


veya şifrenizi mi unuttunuz?

Şifremi Unuttum

Şifre Yenileme Talebi

Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp