Tasarımlarda Kullanılan Fontların Gücü



Tasarımda Kullanılmakta olan fontların gücü;

Öncelikle, tasarım işlemlerinde fontun gücünden bahsetmeden önce, fontun anlamını ifade edeceğiz. Dijital ortamlarda fiziksel olarak kullanımı sağlanan yazı tiplerinin genişlik ya da uzunluk olarak isimle tanımlanması işlemleri olarak ifade edilebilir. Yazı yazılırken, çoğu zaman font ihtiyacı bulunmaktadır. Fontlar yazıları olağandan daha iyi gösterebilmeyi sağlar.
Basit ve zahmetsiz olan yollarla bu işlemler yapılır. Birinci kümede bulunan fontların tasarımlarda büyük katkısı vardır. 
Memnuniyet sağlayıcı olarak, çekici ve göze çarpan ortalama güven veren işlemler vardır. Fontlardaki çizgiler, kullanım sağlanırken inceltilebilerek dikkat çekici hale getirilebiliyor. Örnek olarak Disney bu yöntemi kullanmaktadır. Tasarım işlemlerinde daha güven verici ve aynı zamanda doğal bir görünüm elde edebilmek adına fontların gücü çok önemlidir.
 
font
 
Çizgilerin inceltilerek ya da daraltılarak kullanımı daha etkileyici görünümler elde etmeye yardımcı olur. Font kombinasyon işlemlerinde ise fontların bir arada kullanımı ile sağlanır. Genel anlamda ilk ya da son harfin farklı olarak fontlardan seçilmesi tavsiye edilir. Tasarımlar, farklı algılama işlemleriyle yaratılabilmektedir. Daha geniş anlamda kullanım imkânı da vardır. Tasarım çalışmaları esneklik sağlayan işlemlerdir. Tasarımcıların estetiklerini geniş alanlara yaymaya yardımcı olmaktadır. 

Font Bulma 

Farklı ve yeni font kullanmak istiyorsanız, bunun birçok yolu vardır. Öncelikle font yardımı ile bir şeyler ortaya çıkarmak istiyorsanız, farklı adres seçenekleri vardır. İnternet üzerinden özel girişim sağlanarak, kurulmuş olan sayısız font vardır. Font siteleri, oldukça farklı fontları sizlere sunmaktadır. Popüler olarak binlerce font seçeneğinden faydalanabilirsiniz. 
İnternet dünyasında günümüzde dev şirketlerin Google dahil olmak üzere internet kullanıcılarının faydalanacağı yazı stilleri sunmaktadır. Özel bir font için google font kütüphanesi olarak sunum sağlamaktadır. Fontları rastgele değil, görsel üzerindeki fontları görerek seçebilirsiniz.  
Seçim sağlayacağınız fontlar ise kullanım sağlayacağınız yere göre değişmektedir. Bu nedenle birçok seçenek bulunmaktadır. İstenilen şekilde kullanım amaçlarınız doğrultusunda Online olarak font bulum işlemi sağlayabilirsiniz.  Bu yöntemi kullanan birçok büyük platform bulunmaktadır.  farklı fontlara özellikle ihtiyaç duyuyorsanız, bu durumda online bulum işlemleri oldukça mantıklı olacaktır.
 
font-bulma

Font Yükleme 

Font bulma işlemlerinizi tamamladıktan sonra, font yükleme işlemleri oldukça basit bir işlemdir. Windows işletim sistemine font yükleyebilmek için, denetim masasından bu işlemi yerine getirebiliyorsunuz. Öncelikle, görünüm ve kişiselleştirme seçeneklerinden yazı tipleri klasörüne giriş yaparak, daha sonra ise indirilen fontu buraya atabilirsiniz. Bilgisayarınızda yükleme işlemini yapabilirsiniz bunun yanı sıra Apple ürün olan Mac içinde font yüklemek için ise indirilen font dosyasını bilgisayarınız üzerinden Library/ fonts klasörü içine atarak yükleme işlemlerini kolaylıkla sağlayabilirsiniz. 
Bu işlemler işletim sistemlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Yani yükleme işlemini sağladığınız tablet ya da bilgisayarınızın işletim sisteminin farklı olması yükleme işlemlerini de etkilemektedir. Bunun yanı sıra yükleme işlemleri ise oldukça kolay bir şekilde yerine getirilmektedir. 

Font (Yazı Tipi) Neden Önemlidir?

Öncelikle font yazı tiplerine ihtiyaç duyan birçok platform vardır. Makale girişleri ve bahsedilen font tasarımlarının farklı şekillerde yapılabilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Öncelikle, anlamlandıracak ve değiştirecek unsurlar olarak font yazı tipleri sunulmaktadır. Fontların tasarımları ise karakteristik özellikler katarak yazıyı güzel gösterir. Sizlere konu ile ilgili olarak örnek verecek olursak, yazı fontlarının karakteristik özellikleri,  Times New Roman: güvenilir, Georgia: saygılı, Ariel: modern, Helvetica: evrensel, Lobster: feminen gibi yazı türleri örnek olarak sunulabilir.  
Bu yazı tipleri en başta olmak üzere bütün yazı tipleri tüketicilerde canlandırdığı anlamlarla ve imajlar ile kullanımı sağlanmaktadır. Bu nedenle ise kurumların kendilerini tüketicilere aktarabilmek adına kurumsal kimlikler ile doğru bir şekilde fontlar seçilmelidir. Büyük öneme sahip olan fontlar, aracılığı ile insanlara doğru imajlar verebilirsiniz.  Aynı zamanda fontların seçimi markaya ve kullanım sağlanacak yere göre belirlenmelidir. Bu durum oldukça önemlidir. 
 
tasarimlarda-font

Fontların, Ürün Ya da Markaya Uygun Olmalıdır

Bütünleşik olarak pazarlama iletişimi işlemlerinde fontlar önemli görsel biçimleri olarak ifade edilebilir. Görsel anlamda yazıyı farklılaştırarak kişilere iyi bir imaj sağlamayı amaçlamaktadır. Reklam ve pazarlama olarak iletişim yapan ve markaların tüketim nezdinde algılarını güçlendirmeyi amaçlar. Markalara ve markaların doğru font kullanımına göre daha iyi anlaşılacağını da belirtmek doğru olur. Font yazı tipi olarak ürünlerin ya da markaların uygun durumlarına göre seçimi sağlanmalıdır.  
Çoğu zaman ünlü tasarımcılar genellikle sade bir şekilde çekici fontlar kullanmaktadırlar. Bu algı ise yönetimde oldukça etkili olarak ifade edilebilir. Genellikle font seçimi yaparken, rahat ve gözü yormayan seçimler yapılarak aynı zamanda sadelikte önemli olarak tercih edilmektedir. Hiç kimse karmaşık olan bir yazıyı okumak istemeyecektir. Bu nedenle fontların seçimi oldukça önemlidir.  İnsanlar üzerinde ise etkisi tahmin edileceğinden daha fazladır. 
Buna örnek olarak ise Obama’nın Gotham fontunu kullanması olarak gösterebiliriz. Obama bu yazı tipi ile seçimi kazanmıştır. Bütün sloganlarında ve aynı zamanda seçim ile alakalı olarak Gotham fontunu kullanarak halka hitap etmiştir. Kullanım amacı ise, değişim ve umuttur. Altında yatan mesajı halkına vererek seçimi kazanmıştır. Bazı araştırmacılar ise fontu kullanmasaydı seçimleri kazanamayacaktı şeklinde iddialar ortaya atmışlardır. Örnekte de görüldüğü gibi fontun insanlar üzerinde etkisi büyüktür. İnsan psikolojisini etkileyerek önemini korumaktadır. 

En İyi Ücretsiz Fontlar 

Bir font seçimi yapmayı düşünüyorsanız, ücretsiz olarak aynı zamanda yaratıcı ve güzel bir seçim yapmak istersiniz. Bu nedenle ücretsiz ve yaratıcı olarak birçok font modeli vardır. Bu fontlar ise oldukça önemlidir. Üstelik ücretsiz olduğu için birçok kişinin ilgisini çekmektedir.
En iyi ve ücretsiz fontları sizlere şu şekilde sıralayabiliriz; baron, big mouth, carton, comic neuse, code pro, delicate, fabrica, fail, forray, nougoite, light, metropolis, polaris, klinic, johanna, ramble, forum gibi yazı tipleri ücretsiz olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda en fazla tercih edilen font türleri olarak da ifade edilebilir. Sizlere bu font türlerini not almanızı tavsiye ederiz. En iyi ve ücretsiz font türleri olduğu için yazıları da oldukça popüler göstermektedir. 

En Popüler Fontlar 

En iyi ücretsiz olarak fontları üst yazımızda belirttik. Bunun yanı sıra en popüler olanları hangileridir bunlardan bahsedeceğiz. Tasarımcıların kullanım sağlamış olduğu en popüler fontlar, sade ve yaratıcı olarak sunulmaktadır. Popüler fontlar ise, Logolarınızda ya da afişlerinizde, Broşür ve kitaplarınız da rahatlıkla kullanım sağlayabilmenize yardımcı olur. En popüler font türlerine gelecek olursak,  öncelikle, helvetica: bu yazı tipi, dünyada en fazla kullanım sağlanan türler arasında yerini alır. 1954’te İsviçre’de bulunan bir yazı tipidir. 
Okuma açısından ise uygun olan yazı tipleri arasında yerini alır. Bir diğeri ise Coolvetica: bu font ise genel anlamda Logolarda kullanılan popüler yazı tiplerindendir. Gotham: Logo ya da afişlerde aranan yazı tiplerindendir. Kurumsallık ve kimlik tasarımlarında da yazı tipi olarak yazılan bir türdür. 
Trajan: yine Logo ve afiş baskılarında  kullanılan bir yazı tipi fontudur. Tasarıma kesinlik katar ve sinema afişlerinde de sık bir şekilde kullanımı sağlanır. Roboto : Kartvizit baskıları ve logo olarak kullanımı sağlanan aynı zamanda banner tasarımlarında da kullanılır. Sade ve kullanışlı bir yazı tipidir. En popüler yazı tiplerinin başında bulunan fontlar bunlardır. İstekleriniz doğrultusunda yazı tipini belirleyebilirsiniz.

Bu Blog Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Spiralli Bloknot Tasarımı Nasıl Yapılır

Spiralli olarak kullanılan bloknot birçok firma tarafından kullanılmış olan bir pazarlama ürünü... Devamını Oku >

Grafik tasarım ve baskı öncesi hazırlık nelerdir?

Grafik tasarım ve baskı öncesi hazırlık nelerdir?   Matbaa öncesi grafik tasarım görselli... Devamını Oku >

Katalog Tasarımı Nasıl Yapılmalıdır?

KATALOG TASARIMI NASIL YAPILMALIDIR? Katalog, kurumsal bir firmanın ya da markanın reklam ve pazarlama amaç... Devamını Oku >

Karton Çanta Nedir, Karton Çanta Fiyatları ve Karton Çanta Tasarımı Nasıl Yapılm...

Karton Çanta Fiyatları? 8 x 25 x 35 cm 1000 adet 1600 TL + KDV 8 x 25 35 cm 2000 adet 2... Devamını Oku >

Üye Kaydı
Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Lütfen daha önceden kayıt olunmamış bir e-posta giriniz.

Üye Giriş
Bilgiler Yanlış.



veya


veya şifrenizi mi unuttunuz?

Şifremi Unuttum

Şifre Yenileme Talebi

Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp