KARTVİZİT TASARIMININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?



Kartvizitler, kurumsal hayatın bir yansımasıdır. Bu nedenle, kartvizitlerin tasarımı da oldukça önemlidir ve ciddiyetle, iyi düşünülerek yapılması gerekmektedir. Kartvizitler, kurumsal firmaların ya da kişilerin etiketi konumundadır. Dolayısı ile kartvizitlerin kalitesi, tasarımı ve tercih edilen malzemeleri, firmanın ya da kişilerin kalitesi hakkında hedef kitlelere bir fikir verir. Bu bağlamda, başarılı kartvizitin tasarımında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

♦ Kartvizitler kolay okunabilir ve kolay anlaşılabilir olmalıdır.
♦ Kartvizit üzerinde şirket adı, kişinin adı, soyadı ve unvanı, iletişim bilgileri, açık adresi, e-posta adresi ve web sitesi yer almalıdır.
♦ Kartvizitlerin standart ebatları 8.4x5.2'dir. Bu ebatlar, kredi kartlarının ebatlari ile aynıdır. Basılacak olan kartvizitlerin bu standart ebatlarda olması önemlidir çünkü cüzdanlara kolaylıkla girebilmekte ve aşınması önlenmektedir.
♦ Kartvizitlerde kullanılacak olan renklerin birbiri ile uyumlu olması önemlidir. Birbirine zıt ve karmaşa yaratan renklerin tercih edilmesi, okunmayı zorlaştıracağı için tavsiye edilmemektedir.
♦ Kartvizitlerde kurum ismi, kişinin isminin üzerinde yer almalıdır.
♦ Kartvizitlerde, firmanın logosu yer almalıdır.
♦ Son yıllarda, profesyonelliği yansıtmak adına, kişi ya da kurumsal firmalar, kartvizitlerinde QR koda yer vermektedir. Hedef kitleler ya da iş ortakları QR kodu sayesinde, web siteye ya da gerekli internet bağlantısına kolaylıkla yönlendirilebilmektedir.
♦ Son yıllarda, kartvizitlere eklenen yeni özelliklerden bir tanesi fotoğraftır. Kartvizit sahibi olan kişilerin, kartvizit üzerinde fotoğrafına yer vermesi hatırlanmayı kolaylaştırmaktadır.

Kartvizit Çeşitleri Nelerdir?

Kartvizitler her sektörde kullanılan baskı malzemeleridir. Bu ürünlerin her sektörde kullanılıyor olması, çeşitliliğin artmasına neden olmaktadır. Günümüzde, pek çok farklı formda, farklı tasarımlarla ve farklı basım yöntemleri ile kartvizit basımı gerçekleştirilmektedir.
Kartvizit çeşitleri ise şunlardır:
♦ Standart kartvizit 
♦ Sıvama kartvizit
♦ Kabartma laklı (Gofreli) kartvizit 
♦ Şeffaf kartvizit
♦ Katlamalı kartvizit
♦ PVC kaplı kartvizit
♦ Takvimli kartvizit
♦ Kraft kartvizit
Standart kartvizitler, tek yönlü ya da çift yönlü olarak basılabilmektedir. Bu kartvizitlerin basım işleminden sonra tercihe göre selefon kaplama yapılabilmektedir. Selefon kaplama, kartvizitlerin kolay aşınmasını ya da yırtılmasını önlemek amacı ile kullanılmaktadır. Dolayısı ile kullanışlı bir kartvizit için selefon kaplama yapılması tavsiye edilmektedir. 
Sıvama kartvizit, standart kartvizitlere göre daha dayanıklı ve daha ilgi çekicidir. İki kartın birbirine yapıştırılması ile oluşturulan bu kartvizitler, normalden daha kalın, dayanıklıdır ve daha kaliteli bir görünüme sahiptir. Sıvama kartvizitler, tercihe göre kabartma laklı ya da kabartma laksız olarak hazırlanabilmektedir. 
Kabartma laklı kartvizitler, adından da anlaşılacağı üzere kabartma yönteminin kullanılabildiği baskı ile hazırlanmaktadır. Bu kartvizitlerin diğer adı ise; gofreli kartvizittir. Buna göre, bu kartvizitlerin bir bölümü müşteri taleplerine göre kabartmalı olarak hazırlanabilmektedir. Bu ürünlerin maliyeti, standart kartvizite göre daha yüksektir.
Şeffaf kartvizitler, son yıllarda oldukça sık tercih edilen ürünlerdir. Genellikle yaratıcılığın ön planda olduğu; grafik tasarımı, web tasarımı, reklamcılık ve benzeri sektöreler tarafından kullanılmaktadır ve malzemesi neden ile fark yaratmaktadır.
Katlamalı kartvizitler, kartvizit üzerinde daha fazla bilgi vermek isteyen firmalar ve kişiler tarafından kulanılmaktadır. Bu kartvizit çeşitlerinde, genellikle ön yüzde gerekli bilgiler verildikten sonra katlamalı kısımda ayrıntılı adres bilgisine yer verilmektedir.
PVC kaplı kartvizitler, kartvizitlerinin aşınmasına ve zarar görmesine engel olmak isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır. Bu kartvizitlerin dezavantajı; diğer kartvizitlerden daha kalın olması ve yer kaplamasıdır.
Takvimli kartvizitler, genellikle tarihlerin önemli olduğu, randevunun söz konusu olduğu sektörlerde daha sık kullanılmaktadır. Örneğin; hastane kartvizitleri, klinik kartvizitleri için takvimli form tercih edilebilmektedir. Böylelikle kartvizitler, kullanıcılar açısından daha kullanışlı olmaktadır.
Kraft kartvizitler, çevreye önem veren kişilerce çevre dostu olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir.

Kartvizit Nasıl Hazırlanır?

Seçilecek olan kartvizit modeline göre farklı kağıt çeşitleri, farklı yazı stilleri, farklı baskı metodları ve farklı arka plan renkleri uygulanmaktadır. Kartvizit tasarımında, seçilen renklere göre kontrast ayarlamasının yapılması, dikkat çekiciliğin artmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, kartvizitlerde renk uyumunu yakalamak oldukça önemlidir. 
Kartvizitlerin basım işleri tamamlandığında, genellikle selefon kaplama gerçekleştirilir. Bu işlem, kartvizitlerin kolay yıpranmasının, yırtılmasının ve zarar görmesinin önüne geçerek koruyuculuk sağlamaktadır. Fakat, selefon kaplama işlemi, 135 gr'dan az olan, ince kartvizitlere uygulanamamaktadır. Ofset baskı yolu ile yapılan kartvizitlerde ise koruyuculuğu sağlamak için baskı sonrası selefon yönteminden yararlanılır.
 
NOT: Sıvamalı Kartvizit Özellikleri blog yazımızada göz atabilirsiniz.

Bu Blog Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

KARTVİZİT TASARIMININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?

Kartvizitler, kurumsal hayatın bir yansımasıdır. Bu nedenle, kartvizitlerin tasarımı da oldukça önemlidir... Devamını Oku >

A4 Katalog Basımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

A4 boyutunda katalog basımı düşünen firmalar için öncelikle katalogun kaç adet baskı ola... Devamını Oku >

Tasarımda kullanılan renklerin dili oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir

TASARIMDA RENKLERİN DİLİ Tasarım, anlatılmak istenilen konunun karşı tarafa en doğru şekilde anlatılmasını sağlay... Devamını Oku >

Afiş Tasarımı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Afiş Tasarımı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir? Afişler, farklı farklı haberleri, konuları ve ya yeni &ccedi... Devamını Oku >

Üye Kaydı
Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Lütfen daha önceden kayıt olunmamış bir e-posta giriniz.

Üye Giriş
Bilgiler Yanlış.



veya


veya şifrenizi mi unuttunuz?

Şifremi Unuttum

Şifre Yenileme Talebi

Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp