GOOGLE’IN TÜRKLER İÇİN TASARLANAN DOODLE’LARI



Öncelikle, doodle’nin ne olduğunu tanımlamakta fayda görüyoruz. Bu ismi bilmeyen çoğu kişi bulunuyor. Google'nin tasarlamış olduğu, ünlü sanatçıların ve kaşiflerin aynı zamanda bilim insanlarını anmak amacıyla tatil günlerinde veya yıl dönümlerinde kutlayabilmek amacıyla hazırlanan logolardır.  Eğlenceli ve şaşırtıcı şekilde yapılan ve spontane değişiklikler ile yapılan işlemlerdir. 

Kavram olarak, ilk 1998 yılı itibari ile anonim şirketler olmadan Google tarafından kurulmuş olan bir uygulamadır. Larry Page ve Sergey Brin tarafından Nevada çölü olarak Burning Man festivali katılımlarından sonra şirket logosunu değiştirmek amacıyla doğmuştur.
 
Googlenin türkler için tasarlamış olunduğu doodle uygulamaları da oldukça fazladır. Öncelikle özel günler için birçok tasarımın olduğunu belirtmek isteriz. 29 Ekim için, 23 Nisan için, zeki müren yıl dönümü için, müzeyyen Senar, aşık Veysel, mihri müşfik hanım, Türkan saylan, adile naşit, kemal sunal, safiye ayla gibi anma durumlarında özel doodle uygulamalarını türklere özel hazırlamaktadır. 

Doodle Popülerlik Kazanması

Uzun zaman içinde google uygulamaları arasında yer alan doodle popülerlik kazanması kısa süre almıştır. Google, doodle’lar olarak önemi artırmaya yıllar içinde devam etmiştir. İlk olarak ise google, yalnızca önemli günleri baz alırken daha sonra ise doodle hazırlayarak yayınlamıştır. Günümüzde ise durumlar git gide artmaya başlamıştır. 
 
Ünlü kişilerin doğum günleri ve bayramlarda sık bir şekilde yapılan ve özel doodle uygulamaları ile insanları bilgilendirebilmek adına da önemli bir uygulama haline gelmiştir.  Anlam olarak ise çok daha öncelerden kullanım sağlanan terim şeklinde Duğdil şeklinde okunan bir ifadesi vardır.
 
Doodle, günümüzde ise arama motoru olan Google sayfalarında çıkmaktadır. Logolar, sanatsal anlamda dikkat ekici ve imajları iyi yönde etkileyici anlamlar içermektedir. İnsanların aklına doodle denildiğinde ise dikkat çekici logolargelebilmektedir.  

Doodle Yalnızca Görsellerden Oluşmuyor

Çalışmaların uzun yıllar yapılmış olduğu ve sadece görsellerden ibaret olmadığını belirtmek isteriz. İlk zamanlar yalnızca görsellerden oluşturulmuş olan doodleler şimdilerde bunlarla da kalmıyor. Animasyonlar olarak ya da video içerikleri ile birlikte oluşturulması sağlanabilen uygulamalardır. Google tarafından belirlenmiş olan tasarımlar ile birlikte ekiplerin yaratıcılıkları önemli bir şekilde farkı ortaya çıkarıyor. Google yaratıcı bir ekibi hazırlanmış olan doodle’ler olarak gelenek olarak devam ettiriyor. Dikkat çekici ve çalışmaların ortaya konarak bilgiler sunması da sağlanıyor. 
 
Google, bu zamana kadar birçok doodle uygulaması yapmıştır. Ekip dünyanın hemen hemen her yerinde ana sayfalarında yer alan 2000’den fazla olduğu bilinen doodle uygulaması yapmıştır.  
 
Hangi doodle’nin oluşturulacağı ise google kullanıcıları ve çalışanları olarak kaynaklardan yararlanılmaktadır. Seçim süreçleri ise kişilik ve yeniliği tutku ile yansıtan etkinlikler ile karşınıza çıkarıyor.  Tasarım işlemi ise çizerlerden onlarca olarak doodle’cılar yer almaktadır. Bunun yanı sıra mühendisler de oluşum sağlayan ekipler arasındadır. 

Doodle Fikri Nasıl Ortaya Çıktı

Doodle olarak bilinen kavram, en başta 1998 yılında ortaya çıkmıştır. Mizahi olarak olayların ve yıldönümlerinin anlatımı sağlanarak tasarlanmıştır. İlk doodle ise sonrakilere göre çok daha basit olarak sürdürülmüştür. Bunun yanı sıra uzun yıllar sürecek olan şirket logolarının da yer aldığı süslemeler ile devam etmiştir. Çalışmaların, o zaman ki stajyer olan DennisHwang’dan Bastille günü için bir doodle yapması talep edilmiştir. Daha sonra ise kullanıcıların bunu öylesine benimsemiş olması tahmini oldu. 
 
Google doodle işlemlerinden sorumlu olan kişi olarak atandı. Daha sonra ise google giriş sayfasındaki düzenli olarak doodle yapan kişi oldu. İlk zamanlar genellikle herkesin bilmiş olduğu önemli günleri yaparken, daha sonra ise ülkelerin özel günlerini ve ünlü insanların birçok etkinliğini yapmaya devam etmiştir. 
 
Zamanla ise ABD ve diğer ülkelerin doodlelerini yaparak talepleri de artırmıştır. Bugün ise oluşturmak istenen yetenekli çizerlerin ve mühendislerin sorumluluğunda devam etmektedir. Ana sayfasında canlandırmak ve tüm dünyanın doodle uygulamalarını görebilmesi açısından önemli işlemlerdir. 

Google Doodle Grafik Tasarımları

Google bu uygulamasında son yıllarda tüm dünya ülkelerini baz almıştır. Gün ve tatiller, kültürel olaylar, tarihteki yer almış olan önemli kişiler olmak üzere birçok konuya dikkat çekmektedir. Google logolarının çıkmış olduğu günden beri tasarım işlemleri kolay anlaşılır olmaya başlamıştır. Google stilini de yansıtan tasarımlar, merak uyandıran ve dikkat çeken grafik tasarımlardır. Aynı zamanda dünya insanlarının da bilgilendirilmesine yarayan tasarımlar oldukça yararlıdır.
 
Görsel anlamda yapılan tasarımlar akılda kalıcı olarak yapılmaktadır. Kültürel anlamda yıllardan beri yıldönümü ve doğum günlerinin nasıl kutlanacağı en yaratıcı şekilde yapılmaya devam ediyor.  Aynı zamanda tasarımlar çoğalıp farklılaşmaya devam ediyor. İlk zamanlar karalama şeklinde olan tasarımlar, son zamanlarda video ve görsel efektlerinfazlalaşmasıyla devam ettirilmektedir. Teknolojik faaliyetlerin çoğaltılması ve bu faaliyetlerin doodle tasarımlarına da etki ettiğini belirtmek isteriz. 

Google Dünya Gününe Özel Tasarımı 

Google son yıllarda dünya ülkelerinin doodle uygulamalarını da yerine getirmektedir. Bununla birlikte dünya günü olarak da tasarım işlemini yaptırmıştır 22 Nisan Dünya günü olarak kutlanmaktadır. Öncelikle San Fransisco’da 1969 yılı itibariyle düzenlenmiş olan ulusal UNESCO Dünya Konferansında Jonh McConnell tarafından dünyanın yaşam alanı olarak güzelliklerinin kutlanması ve aynı zamanda çevresel tehditlere dikkat çekmek amaçlı kutlanan bir gündür.
 
Dünya günü kutlamaları, tarih olarak ise ekinoks, yani gece ve gündüzün eşit olmuş olduğu günde yani 21 Mart günü önerisiyle sağlanmıştır. Fakat bu durum çevre sorunlarına büyük bir tepki ile yaklaşan Wisconsin Senatörü GaylordNelson desteğiyle Denis Hayes organizatörlüğünde 22 Nisan olarak belirlenmiştir. 1970’te ilk dünya günü kutlaması tarihe geçmiştir. 
 
Bu kutlamalar ile birçok konferans ve sempozyumdüzenlenmiştir. Aynı zamanda çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD ilk temiz hava yasası ve temiz su yasaları hazırlanmıştır. Google bundan dolayı dünya gününe çok önem vermiş ve özel olarak doodle tasarımlarıyla dikkat çekmiştir. 
 

Bilinen En İyi 10 Google Doodle Tasarımı

Doodle hayatını uzun yıllardır devam ettiren google, en iyi tasarımlarıyla dikkat çekmektedir. Bu tasarımlar arasında birçok ülke tarafından en iyiler arasında gösterilen tasarımlar vardır. Öncelikle, bu tasarımlardan sizlere bahsedecek olursak; 
 
♦ Claude monet (14 Kasım 2001) 
♦ Harriet Tubman ( 1 Şubat 2014) 
♦ Charli Chaplin(16 Nisan 2011)
♦ Alexander Calder (22 Temmuz 2011)
♦ Ludwig Van Beethoven (17 Aralık 2015) 
♦ Benim Merkez orta Yaşamım ( 21 Mart 2016) 
♦ St Patrick Günü (17 Mart 2015) 
♦ Pac-Man (21 Mayıs 2010) 
♦ Oscar Fishinger (22 Haziran 2017) 
♦ Uluslar arası Kadınlar Günü ( 8 Mart 2017)
Tasarımları olarak, dikkat çeken en iyi doodle tasarımları olarak biliniyor. Orijinal olarak Burning Man örneğinden kısa süre sonra tarihi olaylar ile birlikte doodles denemesi sağlanmış ve en dikkat çekenler üstte belirttiklerimiz olmuştur. Küresel anlamda özel kabul gören ve tarihsel anlamda figürlerin vurgulanması ve halkı bilimsel olarak bilgilendirmek amaçlı önemli bir uygulamadır.  
 
Eğitim olarak da dikkat çekilmiş ve eğlenceli animasyonlar ile bilgi vermek amaçlanmıştır.  Şu ana kadar ise google ana sayfasında yüzlerce doodle kullanımı sağlamıştır. Bu uygulamaların google platformunu kullananlar tarafından çok fazla beğenildiğini de belirtmek doğru olacaktır.
 
NOT: Logo Tasarımı İçin İdeal Renkler blog yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bu Blog Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

ETKİLEYİCİ PROMOSYON ÜRÜNLER VE KURUM İMAJA ETKİLERİ

Promosyon ürün dendiğinde akla birçok ürün gelmektedir. Bu ürünler, işletmelere ... Devamını Oku >

TASARIMLARIN YÜKSELEN TRENDİ MOR TONLAR

TASARIMLARIN YÜKSELEN TRENDİ : MOR TONLAR Tasarımlar, verilmek istenilen mesajın kolaylıkla anlatılması, mar... Devamını Oku >

Sıfırdan Okul Dergisi Nasıl Hazırlanır

OKUL DERGİSİ NASIL HAZIRLANIR?   Okullarda, özellikle ilköğretim veya lise döneminde k&uu... Devamını Oku >

LOGO TASARIMLARI İÇİN İDDİALI RENKLER

LOGO TASARIMLARI İÇİN İDDİALI RENKLER  Logo tasarlarken dikkat edilmesi gereken çok fazla duru... Devamını Oku >

Üye Kaydı
Lütfen zorunlu alanları doldurunuz.

Lütfen daha önceden kayıt olunmamış bir e-posta giriniz.

Üye Giriş
Bilgiler Yanlış.



veya


veya şifrenizi mi unuttunuz?

Şifremi Unuttum

Şifre Yenileme Talebi

Whatsapp Destek Hattı
Whatsapp